Het archief van Vuile Mong en de Vieze Gasten in Amsab-ISG
Sofie Vrielynck, Amsab-ISG
In oktober 1970 ging Buurthuis Kontakt open in de Sleepstraat te Gent, een initiatief van een aantal mensen uit de anarchistische studentenbeweging, onder wie Mong Rosseel. Om de eerste verjaardag van het buurthuis te vieren, was er op 15 oktober 1971 een gelegenheidsoptreden van The Bubbel Knubbel Coorporation of Sound Whaw ende Woepi Inc. Vuile Mong en zijn Vieze Gasten Audio-Visueel Cirkus, bestaande uit Mong Rosseel, Fabien Van Audooren, Jan Vandaele en Armand De Pauw. Onder impuls van Walter De Buck volgden nog een aantal voorstellingen, onder andere op de Gentse Feesten. De originele mengeling van humor en politiek maakten Vuile Mong en de Vieze Gasten tot een begrip. Een jaar later was het buurthuis verdwenen en verhuisde de groep naar Waarschoot. Tussen 1972 en 1975 trokken ze van de ene manifestatie naar de andere en brachten ze hun eerste single uit, ’t Apekot. In 1975 verhuisde de groep naar een boerderij in Zomergem. Er werden subsidies aangevraagd bij de minister van Nederlandse Cultuur en Vlaamse Zaken. In 1977 voerden ze Adhemar, het Vlaamse wonderkind op, hun eerste gesubsidieerde theatervoorstelling. Ze gingen op zoek naar een ‘neutrale’ plaats, een circustent. De komende jaren speelde de groep jaarlijks twee producties, één voor volwassenen en één voor kinderen, rond een tijdsgebonden thema. Daarnaast waren er ook optredens in buurthuizen, wereldwinkels en jeugdclubs.
In de jaren 1980 nam het gezelschap deel aan marsen tegen de werkeloosheid en aan grote vredesmanifestaties. De groep bestond uit een vaste kern, maar trok per productie nog extra acteurs aan. In het najaar van 1990 werd beslist de tent te verkopen en kreeg het gezelschap een onderkomen in het Trefpunt, aan Sint-Jacobs in Gent. Daarmee werd een periode van twaalf jaar rondtrekken afgesloten en verruilden de Vieze Gasten de tent voor kleine zalen. Via het Podiumkunstendecreet van 1993 werd de groep erkend en gesubsidieerd voor vier speelseizoenen. De volgende vier jaar brachten heel wat veranderingen: de groep nam haar intrek in de Reinaertstraat, in de Gentse wijk Brugse Poort, met de naam Buurtstation West. In 1999 verloor de groep haar theatersubsidies, maar het reglement op sociaal-artistieke projecten bracht redding. Het feest van 30 jaar Vieze Gasten was de start van de sociaal-artistieke werking. De naam Buurstation West werd vervangen door Bij’ De Vieze Gasten.
Het archief van Vuile Mong en de Vieze Gasten is een samensmelting van twee archiefvormers, namelijk Mong Rosseel en Fabien Audooren. Het archief van Mong Rosseel bevat materiaal over de werking van het gezelschap. Het archief van Fabien Audooren, die instond voor de muzikale omlijsting, bevatte veel originele scripts met liedteksten en partituren. Het archief geeft de evolutie weer van een buurthuis waar creatievelingen elkaar vonden tot de start van een sociaal-artistieke werking.
Webreferenties
- archief van Vuile Mong en de Vieze Gasten: http://hdl.handle.net/10796/49023376-E2A8-454F-8000-9B04D389E10E