×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

200 jaar Universiteit Gent … a question of time

Isabel Rotthier

Archieven van rector, professoren en studenten staan nu al broederlijk naast elkaar op onze rekken en servers. Straks zijn ze ook online doorzoekbaar, want … op het einde van het feestjaar zal het Universiteitsarchief Gent het collectieportaal van de UGent lanceren en wordt ons archiefbezit zichtbaar voor de onderzoeker.

De afgelopen jaren groeide ons archiefbezit stevig aan. Dat leverde zo’n vier strekkende kilometer papieren en 3 TB digitaal archief op. Naast de archieven van the usual suspects - de bestuurlijke en administratieve archieven - rolde er heel wat fraais binnen, zoals de archieven van het dialectonderzoek, van het labo ‘Magnel’ en van het labo Geotechniek, alsook de archieven van de vakgroep Gerechtelijke geneeskunde en het Instituut voor Psychoakoestiek en Elektronische Muziek (IPEM). Ook de archieven van de professoren Ger Schmook jr, André Devreker en Marcel Storme zijn veelbelovende aanwinsten.

Foto van professor Corneel Heymans, samen met Alexander Fleming (uitvinder van de Penicilline).

Bijzondere aandacht verdient het archief van Nobelprijswinnaar professor Corneel Heymans en vader Jan Frans Heymans. Deze zomer werd de volledige collectie van de Stichting Heymans overgebracht van het UZGent en samengevoegd met het in het Universiteitsarchief reeds aanwezige archief. De volledige archiefcollectie, met documenten over de uitreiking van het Nobelprijsdiploma, de vele brieven van en foto’s met internationale geleerden en politici, manuscripten van lezingen en cursusmateriaal, filmpjes, opnames en voorwerpen, werd geïnventariseerd en zal geïntegreerd aangeboden worden.

Ook de digitale toegankelijkheid van de inschrijvingsregisters van studenten (periode 1817-1900) is vermeldenswaardig. De onderzoeker zal voortaan de inschrijvingsregisters digitaal kunnen doorbladeren én rechtstreeks op naam van de student zoeken. Dit faciliteert het onderzoek naar de studentenpopulatie en -mobiliteit in de 19de eeuw aanzienlijk. Tot slot vermelden we graag de inspanningen van de studenten van het Vlaams Rechtskundig Genootschap en de Vlaamse Geschiedkundige Kring. Zij inventariseerden en scanden hun verenigingsarchieven in en schreven mee de geschiedenis van hun vereniging.

De informatiester: het functioneel model van het UGent-collectieportaal.

Het collectieportaal zal echter méér zijn dan een archievendatabank. Je kan er, naast de beschrijvingen van de UGent-archieven en bijzondere collectiestukken ook de beschrijvingen van wetenschappelijke collecties en objecten van de UGent, UGent-actoren (professoren, verenigingen, faculteiten en vakgroepen), UGent-monumenten én verhalen raadplegen. De inventarissen worden opgemaakt volgens museale, wetenschappelijke, archivistische of architecturale beschrijvingsstandaarden. Alle beschrijvingen kunnen gekoppeld worden aan elkaar, aan externe webpagina’s én databanken. Zo ontstaat een netwerk aan informatie, waarbij beschrijvingstechnieken van archieven enerzijds (aandacht voor context en relaties), en van wetenschappelijke collecties en musea anderzijds (gedetailleerde stuksgewijze beschrijvingen) elkaar versterken. Mooie vooruitzichten voor de onderzoeker, toch?

- Isabel Rotthier