Vereniging
Nelleke Teughels & Vincent Genin
Beste lezer,
Dit nummer staat helemaal in het teken van geschiedenis en media, een thema waarbij we eerder al stilstonden op de Dag van de Nieuwste Geschiedenis afgelopen mei. Als bronnen voor de studie van het sociale, politieke, economische en culturele verleden nemen media een centrale plaats in binnen de nieuwste geschiedenis. Zo evalueert Anne Roekens in haar bijdrage de stand van zaken van het onderzoek naar televisiegeschiedenis in België. Bovendien kunnen media historici tonen wat op een gegeven moment actueel of nieuwswaardig werd geacht. Op die manier zijn ze indicatief voor hoe gemeenschappen zichzelf en de wereld rondom hen ervoeren. Dit is ook een uitgangspunt dat we terugvinden in het artikel door Betto van Waarden, dat de geschiedenis van politieke celebrities traceert. De relatie tussen politici en media stond ook centraal op de internationale conferentie Politics in public, die van 11 tot 13 oktober plaatsvond aan de KU Leuven en waarvan we u ook een verslag aanbieden.
In onze rubriek Aan het woord maakt u kennis met filmregisseur Benjamin Hennot, die gefascineerd is door de geschiedenis van de volksbewegingen en deze verkent in zijn documentaires. Onderzoeker en research data manager Kyle Van Gaeveren belicht in Geschiedenis Online het belang van Digital Humanities en evalueert de website van DARIAH-BE, het Belgische luik van het Europese consortium Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities.
In ons archievenoverzicht zetten we nog enkele aanwinsten en bijzondere collecties van het Cegesoma, het Liberaal Archief/Liberas en KADOC in de kijker en verkennen we met het CAVA de rol van vrijzinnige humanisten in het Vlaamse medialandschap. Tot slot besteden we bijzondere aandacht aan het rijke archief van het SAICOM (Sauvegarde des Archives Industrielles du Couchant de Mons).
Veel leesplezier!