Sociale intuïtie en organisatietalent. Archief Gusta Frooninckx
KADOC-KU Leuven
Voor een gemeentebestuur in de regio Leuven dat nog naar een vrouwelijke straatnaam zoekt, hierbij een kleine tip: de Gusta Frooninckxstraat. In het leven van deze onlangs overleden dame (1926-2021), die haar archieven op KADOC deponeerde, valt een langdurige sociaal engagement op, eerst bij de kajotsters (VKAJ), later bij de arbeidersvrouwengilden (KAV, nu Femma) en ten slotte in het door haar opgerichte Similes (1972), een vereniging van familieleden van personen met psychische problemen.
In KAV werd Frooninckx als verantwoordelijke voor de gezinswerking geconfronteerd met de traditionele standpunten van paus Paulus VI over seksualiteit en geboorteregeling in de encycliek Humanae Vitae (1968). Met de steun van enkele Leuvense moraaltheologen wist ze stellingnamen te formuleren die nauwer aansloten bij de huwelijksbeleving en -praktijk van vele Vlaamse vrouwen en die de gewetensnood van vele katholieken verlichtten.
De vzw Similes, Frooninckx’ geesteskind, resulteerde uit haar persoonlijke ervaringen met een jongere broer. Dat die pluralistische organisatie aan een reële behoefte beantwoordde, bleek uit de vele lokale afdelingen die overal wortel schoten. Frooninckx nam met grote gedrevenheid de coördinatie ervan op en bouwde een solide ondersteuning en belangenverdediging uit, eerst op Vlaams en later op Europees vlak in de vereniging EUFAMI (1992).
Gusta Frooninck bleek niet alleen een intuïtie te bezitten voor prangende en onbeantwoorde noden in de samenleving. Met veel visie, gekoppeld aan organisatietalent, slaagde ze er ook in om concrete antwoorden te formuleren op maatschappelijke behoeften. De inventaris van haar persoonlijk archief en van het archief van Similes maken dat haarfijn duidelijk.
Webreferenties
- persoonlijk archief: http://abs.lias.be/Query/detail.aspx?ID=60937
- Similes: http://abs.lias.be/Query/detail.aspx?ID=61257