Overzicht van de archieven van KADOC
Godfried Kwanten en Eva Weyns (KADOC – KU Leuven)
Een thuis voor jongens. Collectie Ivo Cornelis
De intellectueel beloftevolle priester Ivo Cornelis (Niel 1887 - Mechelen 1958) verwierf een doctoraat aan de Romeinse Gregoriana, maar zou wegens zijn Vlaamsgezinde opvattingen - zo luidt de overlevering - zijn hele leven onderpastoor blijven in de Mechelse Sint-Romboutsparochie. De kardinalen Mercier en Van Roey zagen van nabij toe op zijn handel en wandel. In de volkse Mechelse wijken ontpopte deze ‘petit vicaire’ zich vanaf 1920 tot een sociaalvoelend, evangelisch geïnspireerd en bekwaam organisator van opvang voor wezen, vondelingen, en verwaarloosde jongens. Hij kon daarbij al in een vroeg stadium rekenen op de hulp van een inwonende pedagoog en leraar aan de Mechelse normaalschool, Alfons Verbist, de latere volksvertegenwoordiger en minister.
Cornelis’ ‘Jongenstehuis’ aan de Wollemarkt 26 groeide uit tot een succesvol en zelfbedruipend (dankzij vele schenkingen) initiatief. Het kreeg ook op andere plaatsen navolging, onder andere in Weelde, Niel, Turnhout, Bonheiden en Genk. In 1958 overleed Cornelis op tragische wijze, als gevolg van een slag op zijn hoofd door een van zijn jongens. Het jongenstehuis was echter voldoende levenskrachtig om na het overlijden van zijn bezieler verder te gaan. Na verloop van jaren zou het aansluiting vinden bij moderne evoluties en visies in de jeugdzorg en geïntegreerd worden in het gesubsidieerde jeugdwerk.
Van neef Mark Cornelis, auteur van Ivo Cornelis. Een der Vlaamse groten in Kerk en samenleving, verwierf KADOC een kleine, maar waardevolle documentaire collectie over Ivo Cornelis. Dat laat toe leven, inspiratie en werk van die sociale pionier meer nauwkeurig te beschrijven, zijn initiatief in zijn maatschappelijke context te situeren en het te plaatsen naast gelijkaardige opvangtehuizen voor jongens in het buitenland.
Liefde voor de Indianen. Documentatie Felix Roelandt
Al bijna een halve eeuw lang is Felix Roelandt uit Mollem gepassioneerd door de cultuur, levenswijze en geschiedenis van de Native Americans. Hij begon met prentkaarten en speelgoed, kocht vervolgens Indiaanse souvenirs, om ten slotte etnografische voorwerpen te verzamelen, zoals mocassins, kralenwerk en tomahawks. Nu bezit hij een uitgebreide en gereputeerde collectie die hij graag ter beschikking stelt voor tentoonstellingen.
KADOC leerde Felix in 2016 kennen in het kader van het tentoonstellingsproject The Call of the Rockies. Pieter Jan De Smet en de Indiaanse tragedie. We kregen van hem voorwerpen en prenten in bruikleen, die prijkten naast objecten uit binnen- en buitenlandse musea. Begin dit jaar gaf Felix aan KADOC een omvangrijke collectie documentatie over de -_Native Americans _in bewaring. Het gaat om allerlei documenten – persknipsels, publicaties, (kopieën van) foto’s en postkaarten etc. – die een mooi licht werpen op de (veelal stereotiepe) beeldvorming van de Indianen. Onder meer de figuren van Buffalo Bill en Sitting Bull komen ruim aan bod. Ook van ‘tegenbewegingen’, zoals het Belgisch Aktiekomitee Noord-Amerikaanse Indianen (BANAI), heeft Felix documentatie bewaard, evenals briefwisseling en notities van kunstschilder en illustrator Eric Wansart, voor wie het Wilde Westen het artistieke thema was. Zodra de collectie Roelandt is geïnventariseerd, is ze toegankelijk voor onderzoek.
Webreferenties
- Ivo Cornelis: http://www.odis.be/lnk/PS_69061
- Alfons Verbist: http://www.odis.be/lnk/PS_8467
- The Call of the Rockies. Pieter Jan De Smet en de Indiaanse tragedie: https://kadoc.kuleuven.be/actueel/nieuwsberichten/2016/n_2016_0011