Contemporanea

Na het moeilijke jaar 2024 heeft Contemporanea zijn gebruikelijke driemaandelijkse ritme hervat en is het toegankelijk via een vernieuwde website. Op basis van zijn onderzoek naar de relatie tussen de federalisering van België en de ontwikkeling van Europa, schets Xavier Drabbe in zijn review de verschillende onderzoeksparadigma’s die een rol spelen bij het schrijven van een politieke geschiedenis die rekening houdt met de verschillende machtsniveaus. Vervolgens komt Valérie Piette aan het woord. Ze focust op de studiedag over de geschiedenis van het lesbianisme in België die ze in februari 2024 samen met Cécile Vanderpelen organiseerde.

 

Dit initiatief vond ook weerklank op de Dag van de Hedendaagse Geschiedenis van de BVGN die een maand later doorging. De rubriek geschiedenis online belicht het platform GezelleBrOn dat werd ontwikkeld door het Guido Gezellearchief en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren. Op het platform kan de correspondentie van de 19de-eeuwse Vlaamse priester en dichter Guido Gezelle geraadpleegd worden. De ongeveer 2000 reeds gedigitaliseerde brieven bestrijken een breed scala aan onderwerpen, van poëzie tot taalkunde en journalistiek. Zoals gebruikelijk bevat dit nummer ook een presentatie van de archiefaanwinsten en recensies van een aantal recente werken over de Belgische geschiedenis.

 

Het is ook tijd om, voor het jaar 2026, het overzicht van lopend onderzoek in de hedendaagse geschiedenis in België te vernieuwen. Vergeet niet om uw werk en onderzoek sinds 2021 op dit formulier te delen!

 

Sacha Habibi (ULiège) – vertaald door Kristien Suenens (KULeuven)

Huidig nummer
#01 / 2025

Inhoudstafel

Contacteer ons

Zin om mee te werken aan een volgend nummer van Contemporanea?
Dat kan via onderstaande link