Contemporanea

Beste lezer,

Dit nieuwe nummer van Contemporanea bereikt u met enige vertraging. Enkele personeelswissels binnen ons bestuur en de organisatie van de Dag van de Nieuwste Geschiedenis hadden de voorbije maanden een impact op onze werking. Ook de implementatie van onze nieuwe website bracht de nodige moeilijkheden met zich mee. Onze website was dan ook dringend aan vervanging toe: er waren vooreerst de storende foutmeldingen die bovenaan veel artikels opdoken. Ook visueel waren de mogelijkheden erg beperkt. Bovendien wilden we onze leden meer waar voor hun lidgeld geven: onze nieuwe website biedt de mogelijkheid om ons rijke archief, dat we in de komende maanden online zullen zetten, voor onze leden voor te behouden. Uiteraard blijft het meest recente nummer van Contemporanea vrij raadpleegbaar. En dit alles in een nieuw, fris jasje. Als er waarheid schuilt in van Marshall McLuhans woorden dat the medium the message is, dan zullen de Belgische Vereniging voor Nieuwste Geschiedenis en Contemporanea in de toekomst schitteren als nooit tevoren. De eerste maanden vragen we uw begrip voor eventuele kinderziektes die, ondanks onze inspanningen, in de nieuwe website sluipen. We doen ons best om deze zo snel mogelijk weg te werken en stellen het op prijs indien u bij ons hiervan melding maakt.

We trappen dit nieuwe nummer af met een uitgebreide terugblik op de voorbije Dag van de Nieuwste Geschiedenis, die in het teken stond van de historiografie van subalterne groepen en mensen in de marge van de samenleving. Een van de sprekers, Matteo De Vuyst (UGent), levert ook het reviewartikel voor dit nummer. Hij bestudeert het sociaalhistorisch onderzoek naar de gerechtelijke bestraffing in de negentiende eeuw.

We staan nog even stil bij het overlijden van José Gotovitch, een van de belangrijkste naoorlogse Belgische historici en tevens een van de oprichters van onze vereniging.

In onze rubriek Geschiedenis online heeft Imke Hansen het over de Belgica en de roemruchte Belgische poolexpedities. Verder brengen we een interview dat Xavier Dabe had met Eric Bousmar over de fusie tussen de UCLouvain en Université Saint-Louis. Ook onze archievenrubriek is zoals gewoonlijk weer goed gevuld. En afsluiten doen we zoals altijd met enkele recensies van recent (en minder recent) verschenen boeken.

We wensen u veel leesplezier toe.

Johannes Van De Walle
Hoofdredacteur Contemporanea

Huidig nummer
#01 / 2024

Inhoudstafel

Recensies

Contemporanea

Koen Aerts, Maarten Van Ginderachter, Antoon Vrints, Nico Wouters, De publieke historicus. Bruno De Wever en zijn vak, Lannoo, 2023, 256p.

-Geneviève Warland, UCLouvain

Van Schuylenbergh, Patricia et Leduc-Grimaldi, Mathilde (éd.), The Congo Free State: What Could Archives Tell Us? New light and research perspective, Bruxelles, Peter Lang, 2022 (Série Outre-Mers, vol. 9), 412 p.

-Bérengère Piret, UCLouvain Saint-Louis Bruxelles / Archives de l’État
Contemporanea

Ekambo, Jean-Chrétien D., Le Congo-Zanzibar du Journaliste Henry M. Stanley (Parijs: L’Harmattan, 2023), 316 p.

-Hannah de Korte, KU Leuven & Universiteit Maastricht
Contemporanea

José Gotovitch, “Allons au devant de la vie”. Une histoire des jeunesses et étudiants communistes de Belgique, 1921-1945, Brussel, CARCOB, 2023.

-Rik Hemmerijckx, Emile Verhaeren Museum
Contemporanea

Rezsöhazy, E., Roden, D., Horvat, S. & Luyten, D., Les 242 dernières exécutions en Belgique : les séquelles de la collaboration (1944-1950) (Bruxelles : Racine-Lanoo, 2023), 292 p.

-Jonathan D’Haese, MA
Contemporanea

De Keulenaer, Paul, The Forgotten Children of the War. The Story of Regina and Georges, hidden Jewish Children (Bruxelles : Academic Scientific Publishers, 2023), 279 p.

-Frédéric Crahay, ASBL Mémoire d’Auschwitz
Contemporanea

Wiertz, Wendy, Adellijk en artistiek. Amateurkunstenaressen met blauw bloed in België (1815-1914) (Leuven: Leuven University Press, 2022), 256 p.

-Brecht Deseure, Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) en Université libre de Bruxelles
Contemporanea

Yasmina Zian, Un antisémitisme ordinaire. Représentations judéophobes et pratiques policières (1880-1930), Éditions de l’Université de Bruxelles, 2023, 232 p.

-Janiv Stamberger, Instituut voor Joodse Studies, Universiteit Antwerpen
Contemporanea

Bawin, Julie, Art public et controverses XIXe-XXIe siècle (Paris : CNRS Éditions, 2024)

-Yasmina Zian, Dr. Histoire, Postdoctorante à l’ULB sur les Controverses postcoloniales dans l’espace public et les musées ethnographiques.

Contacteer ons

Zin om mee te werken aan een volgend nummer van Contemporanea?
Dat kan via onderstaande link