Het archief van leproloog dr. Frans Hemerijckx
Belgische artsen en missionarissen hebben een belangrijke rol gespeeld in de bestrijding van lepra en de hulp aan lepra-patiënten. KADOC heeft over dit thema recent enkele interessante archieven in zijn collectie mogen verwelkomen. Zo was er vorig jaar al de overdracht van het archief van leproloog dr. Michel Lechat. Dit jaar heeft KADOC met de archieven van pater Damiaan en van dokter Frans Hemerijckx verdere waardevolle aanvullingen ontvangen.
Frans Hemerijckx (1902 – 1969) begon zijn carrière als lepradokter in de leprozerie van Tshumbe-Sainte-Marie. Later stichtte hij in Congo de leprozerie Dikungu. Hij bracht vernieuwing in de bestrijding van lepra, onder andere dankzij de innovatie van de ambulante zorg en de zogenaamde ‘klinieken onder de bomen’: in plaats van patiënten af te zonderen, kwam de verzorging nu naar hen toe. In 1954 ruilde Hemerijckx, op vraag van koning Leopold III, Congo in voor India. Samen met dr. Claire Vellut richtte hij het Belgian Leprosy Centre in Polambakkam op. Als befaamd leproloog was hij een vaste waarde op (internationale) lepracongressen. Daarnaast deelde hij ook zijn expertise via lezingen en voordrachten. Later in zijn carrière was Hemerijckx actief als adviseur van de WHO en Damiaanactie en hielp hij landen als Afghanistan, Thailand en Zuid-Korea om hun leprabestrijding te verbeteren.
Het archief van Frans Hemerijckx is volledig gewijd aan zijn strijd tegen lepra en reflecteert zijn positie als gerespecteerd leproloog. Het archief sluit mooi aan bij het eerder verworven archief van Michel Lechat, niet enkel qua thema maar ook omdat er connecties waren tussen beide mannen. In 1951 kreeg Lechat de kans om enkele maanden stage te lopen bij Hemerijckx in Tshumbe en doorheen de jaren bleven de twee lepradokters in contact met elkaar en wisselden ze kennis uit.
Contacteer ons
Dat kan via onderstaande link