×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Beste lezer,

In ons laatste nummer van 2023 presenteert Louis Fortemps een overzicht van de historiografie over de Propaganda-Abteilung Belgien. Het Duitse ministerie van propaganda werd reeds uitvoerig bestudeerd, maar een grondige studie van de afdelingen die in bezet gebied opereerden bleef vooralsnog uit.

Een naam die in een dergelijk overzicht hoe dan ook niet onvermeld kan blijven is die van Bruno De Wever. Elias Degruyter blikte met hem terug op een carrière die meer dan veertig jaar overspant.

In onze rubriek ‘geschiedenis online’ stelt Vincent Mazy Menepolhis voor, een digitaal platform voor politiegeschiedenis.

Voorts brengen we u nog een pak recensies van recent verschenen boeken en bijdragen van IHOES, AVAE, Liberas, Kadoc, AML en Carhop over hun nieuwe aanwinsten.

We maken van de gelegenheid gebruik om u te herinneren aan de call for papers die we vorige week lanceerden voor onze Dag van de Nieuwste Geschiedenis. Deze zal op maandag 13 mei 2024 doorgaan in het Brusselse BELvue Museum. Tijdens deze dag willen we thematische parallelle sessies organiseren waarin de sprekers onderzoekservaringen, -uitdagingen en -perspectieven bespreken met betrekking tot de geschiedenis van degenen die weinig gehoord zijn in België. We moedigen met name rondetafelgesprekken en workshops aan. Een sessie duurt 90 minuten en bestaat uit 3 tot 4 presentaties, gevolgd door een discussie. Personen die geïnteresseerd zijn in het organiseren van een thematische sessie of een ronde tafel worden uitgenodigd om een voorstel (maximaal 700 woorden) te sturen naar bvng@kuleuven.be. De deadline is vastgesteld op maandag 08 januari 2024. Meer informatie kun je terugvinden op onze website.

We wensen je het allerbeste voor de feestdagen. Veel leesplezier gewenst!

- Camille Banse & Johannes Van De Walle

Webreferenties

  1. op onze website: https://www.contemporanea.be/fr/content/cfp-dag-van-de-nieuwste-geschiedenis-2024-journ%C3%A9e-de-l%E2%80%99histoire-contemporaine-2024