×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Het archief van Willy Van den Bussche

Joëlle Depovere, Provinciaal Archief West-Vlaanderen

Als één van de drie musketiers die streden voor moderne kunst was Willy Van den Bussche (1942-2013), samen met Jan Hoet en Flor Bex, een belangrijk figuur in de Belgische kunstscène. Hij was de hoofdconservator en museumdirecteur van het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) en het Provinciaal Museum Constant Permeke (PMCP).

Na zijn afstuderen startte Van den Bussche bij de toenmalige dienst Cultuur van de Provincie West-Vlaanderen als wetenschappelijk attaché bevoegd voor de kunstcollectie en andere activiteiten rond beeldende kunst. Het idee groeide om het zogenoemd ’Eigen Kunstbezit’ onder te brengen in een provinciaal museum voor moderne kunst. Van den Bussche slaagde erin dit idee door te duwen en uiteindelijk zou het PMMK, na enige omzwervingen, in Oostende terechtkomen. Tot op de dag van vandaag is het museum, nu onder de naam Mu.ZEE, daar nog steeds gevestigd. Daarnaast zette hij onder andere zijn schouders onder de Triënnales voor Plastische Kunst in België (1968, 1971 en 1974) en de eerste twee edities van Beaufort, de triënnale voor hedendaagse kunst aan zee (2003 en 2006).

Willy Van den Bussche in 2006 (Foto: David Samyn).

Ook het Provinciaal Museum Constant Permeke in Jabbeke viel onder het directeurschap van Willy Van den Bussche. De conservator had een voorliefde voor de werken van Constant Permeke. Zo schreef hij bijvoorbeeld een monografie over de kunstenaar, waarvoor hij uitgebreide documentatie over Permeke en zijn familie verzamelde. Hij had zelfs rechtstreeks contact met de familie om een uniek inzicht te krijgen in het leven van zijn geliefde artiest.

Fiche met werken van Constant Permeke (Provinciaal Archief West-Vlaanderen, BE PAWV A/1940-heden/WVDB/2022/P.B./18a).

Het Provinciaal Archief West-Vlaanderen bewaart het archief van Willy Van den Bussche. Het bedraagt 30 strekkende meter en omvat documenten die over een groot deel van het leven van Van den Bussche strekken, van zijn studententijd tot de jaren net voor zijn onfortuinlijke dood. De samenstelling van het archief is erg divers, van stukken rond zijn tentoonstellingsbeleid, personeelszaken, publicaties en het museumgebouw tot documentatie over kunstwerken, kunstenaars, kunsthappenings, enzovoort. Daarnaast is ook informatie over de artistieke invulling van de Beaufort-evenementen gedeeltelijk terug te vinden in het archief.

Dankzij een projectsubsidie van de Vlaamse overheid is het archief volledig geïnventariseerd en wordt het momenteel gewaardeerd. De plaatsingslijsten komen in de loop van dit voorjaar online, en een omvattende archiefinventaris is in een gevorderd stadium van ontwikkeling. Tot die tijd kan je met vragen over het Willy Van den Bussche-archief steeds contact met ons opnemen via onze website.

- Joëlle Depovere, Provinciaal Archief West-Vlaanderen

Webreferenties

  1. onze website: https://www.west-vlaanderen.be/over-west-vlaanderen/archief