Tijdelijk onderzoeksmandaat, bursaal, geschiedenis van faillissement, België (19de eeuw), VUB

Tijdelijk onderzoeksmandaat, bursaal, geschiedenis van faillissement, België (19de eeuw), VUB

De vakgroep Interdisciplinaire studies van het recht (Vrije Universiteit Brussel) biedt een tijdelijk onderzoeksmandaat aan voor een periode van zes maanden. De kandidaat zal archiefonderzoek verrichten met betrekking tot herstructurerings- en faillissementsprocedures in de periode 1880-1914. Het doel van het project is de interacties tussen economische en juridische variabelen vast te stellen in gerechtelijke procedures die gevoerd werden naar aanleiding van betalingsmoeilijkheden van handelaars en bedrijven. De kandidaat zal onderzoek verrichten in de dossiers van de rechtbanken van koophandel. Er wordt onder meer gekeken naar de toepassing van de Belgische wetten van 1851, 1883 en 1887. De kandidaat zal de resultaten van het onderzoek verwerken in een database en in een wetenschappelijke publicatie. Het onderzoeksmandaat vormt een onderdeel van het FWO-project G053214N, onder begeleiding van prof. dr. D. De ruysscher.

Profiel
Kandidaten studeerden rechten of geschiedenis en hebben één of meerdere papers geschreven over een thema van economische, institutionele of rechtsgeschiedenis. Ze tonen affiniteit aan met historisch onderzoeksmethoden (kwalitatief en/of kwantitatief). Ervaring met archiefonderzoek en wetenschappelijk publiceren is een troef. Kandidaten kunnen Nederlands en Frans lezen. Kandidaten hebben een goede kennis van Microsoft Excel en Word. Andere softwarekennis (i.e. MS Access, SPSS) en statistische vaardigheden zijn een pluspunt. Kandidaten hebben goede netwerkingskills en een positieve teamspirit.

Voorwaarden
Als werknemer van de Vrije Universiteit Brussel beweeg je je dagelijks in een dynamische, diverse en veeltalige omgeving. Onze campussen zijn allebei gelegen in het midden van een groene oase aan de rand van het centrum van de hoofdstad van Vlaanderen, België en Europa. Dat centrum, met al zijn mogelijkheden, bereik je met het openbaar vervoer in minder dan een halfuur.
In functie van je ervaring en je academische merites ontvang je een salaris in een van de barema’s die door de overheid worden vastgelegd. Voor het onderzoeksmandaat wordt een positie als onderzoeksbursaal aangeboden. Afhankelijk van de academische ervaring van de kandidaat geldt barema 535 (BAP doctor-assistent) of barema 502 (BAP assistent).
Meer info vind je op de www.vub.ac.be onder de rubriek ‘ toekomstige werknemers’.

Kandidaatstelling
U kan een motivatiebrief, cv en een representatief voorbeeld van een paper of publicatie insturen naar dderuyss@vub.ac.be voor 15 december 2017. Voor meer info over deze vacature kan u terecht op dderuyss@vub.ac.be