Boekvoorstelling: Tussen twee vuren

Uitgeverij Lannoo en Jan Julia Zurné nodigen u van harte uit op de boekvoorstelling van Tussen twee vuren.

Wenst u erbij te zijn? Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via stefanie.decraemer@lannoo.be.

Programma
Inleiding door Rudi Van Doorslaer en Bruno De Wever
Vraaggesprek tussen Koen Aerts en Jan Julia Zurné
Toekomstperspectieven onderzoek naar verzet bij het Cegesoma door Nico Wouters
Receptie

Tussen twee vuren
Gerecht en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog
Jan Julia Zurné
De Belgische magistratuur zit tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen tussen twee vuren. De Duitse autoriteiten eisen een keihard optreden tegen verzetsgroepen die steeds vaker geweld gebruiken tegen Duitsers en collaborateurs. De magistraten maken zich zorgen om de openbare orde, maar willen geen slaafs instrument van de bezetter worden. Naarmate de oorlog vordert en de conflicten tussen de rechterlijke macht en de bezetter toenemen, kiezen de magistraten meer en meer partij voor het verzet en weigeren ze het geweld te veroordelen en te bestraffen.

Hoe gaan rechtsdienaars om met moord en doodslag in een tijd waarin het verzet massaal collaborateurs uit de weg ruimt? Deze prangende vraag leidt tot een fascinerend onderzoek waarin historica Jan Julia Zurné tot in de dieptste maatschappelijke vezels van het bezette België doordringt.’
- Prof. dr. Bruno De Wever, UGent

Over Jan Julia Zurné
Jan Julia Zurné studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en werkte als stagiaire bij het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. Bij het Studie- en documentatiecentrum oorlog en hedendaagse maatschappij (CegeSoma) en de UGent voltooide ze eind 2016 haar proefschrift over de houding van de Belgische magistratuur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Momenteel is ze als onderzoekster verbonden aan het CegeSoma.