×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Beste lezer,

Bij de start van het nieuwe academiejaar hoort ook een nieuw nummer van Contemporanea. Het is het derde al weer sinds we ons oude Mededelingenblad in een digitaal kleedje hebben gestoken. Ons doel blijft ongewijzigd: u informeren over de lopende projecten in de onderzoeks- en archiefwereld.

In dit nummer stellen twee doctorandi de thematiek van hun promotieonderzoek naar nationalistische historiografie in het interbellum en naar herdenkingspraktijken in Rwanda voor aan de hand van een inzichtelijk literatuuroverzicht. In Aan het woord vindt u een interview met onderzoekster Anneleen Arnout die binnenkort in Nijmegen als postdoc aan de slag gaat. In de rubriek Geschiedenis Online bespreekt Hans Blomme de mogelijkheden van nieuwe websites en applicaties rond digitale historische kaarten.

We staan ook uitgebreid stil bij de vernieuwingen in het Mundaneum. De overige archiefbijdragen besteden ditmaal bijzondere aandacht aan de archieven van sportverenigingen - dit naar aanleiding van de tentoonstelling Archief Sportief! in het Liberaal Archief. Verder vindt u naar goede gewoonte enkele recensies en de inhoudstafels van de tijdschriften in ons vakgebied terug.

Veel leesplezier!

- Joris Vandendriessche en Vincent Genin

Webreferenties

  1. nationalistische historiografie in het interbellum: http://www.contemporanea.be/nl/article/2016-3-review-nl-swerts
  2. herdenkingspraktijken in Rwanda: http://www.contemporanea.be/nl/article/2016-3-review-fr-rasmont
  3. Aan het woord: http://www.contemporanea.be/nl/article/2016-3-aan-het-woord-arnout
  4. Geschiedenis Online: http://www.contemporanea.be/nl/article/2016-3-geschiedenis-online-blomme
  5. Mundaneum: http://www.contemporanea.be/nl/node/113
  6. Liberaal Archief: http://www.contemporanea.be/nl/article/2016-3-archieven-kort-liberaal-archief